Διατροφή! H κατανάλωση ενός hot dog θα μπορούσε να σας κοστίσει 36 λεπτά υγιούς ζωής. Ενώ η επιλογή να φάτε μία μερίδα ξηρών καρπών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κερδίσετε 26 λεπτά επιπλέον. Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Food, αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα, κατατάσσοντάς τα με βάση το διατροφικό τους αντίκτυπο/επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από μοσχάρι και επεξεργασμένα κρέατα με ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και επιλεγμένων θαλασσινών θα μπορούσε να μειώσει το διατροφικό αποτύπωμα άνθρακα κατά το ένα τρίτο και να επιτρέψει στους ανθρώπους να κερδίσουν 48 λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα.
«Γενικά, οι διατροφικές συστάσεις στερούνται συγκεκριμένης και εύχρηστης κατεύθυνσης για να παρακινήσουν τα άτομα να αλλάξουν συμπεριφορά. Ενώ σπάνια αναφέρονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Αυτό αναφέρει η Κατερίνα Στυλιανού, η οποία έκανε την έρευνα ως υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του U-M. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως Διευθύντρια Στρατηγικής Πληροφοριών και Δεδομένων Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Υγείας του Ντιτρόιτ.
Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν:
- Μείωση των τροφίμων με τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Συμπεριλαμβανομένων των πολύ επεξεργασμένων κρεάτων, του βόειου κρέατος, των γαρίδων, του χοιρινού, του αρνιού και των λαχανικών θερμοκηπίου.
- Αύξηση των πιο διατροφικά ωφέλιμων τροφίμων. Συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στο χωράφι, των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των θαλασσινών με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
«Ο επείγων χαρακτήρας των διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος είναι σαφής». Αυτό υποστηρίζει ο Olivier Jolliet, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο U-M’s School of Public Health.
«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι οι μικρές στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική. Έτσι επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές».