Την πιο ζεστή άνοιξη στα χρονικά της κατέγραψε η Ισπανία για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (AEMET).
Για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στους 14,2 βαθμούς Κελσίου, 1,8 βαθμούς υψηλότερη από τον διαχρονικό μέσο όρο.
Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό μέσης θερμοκρασίας στη χώρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης είχε καταγραφεί το 1997, με 13,9 βαθμούς Κελσίου.
Η ακραία ζέστη, η οποία κατέκλυσε την Ιβηρική χερσόνησο και τμήματα της Βόρειας Αφρικής, προκάλεσε εκτόξευση των θερμοκρασιών σε επίπεδα ρεκόρ για τον Απρίλιο, καθώς ο υδράργυρος άγγιξε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ισπανία.
Τότε, η AEMET ανέφερε ότι ήταν ο ξηρότερος και ταυτόχρονα θερμότερος Απρίλιος της Ισπανίας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1961.
Ωστόσο, από τα μέσα Μαΐου η ξηρασία υποχώρησε ελαφρώς και ακολούθησε μια ασυνήθιστα υγρή περίοδος, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
Η επιφάνεια των ωκεανών ήρθε αντιμέτωπη με τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί
Η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε τον θερμότερο Μάιο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus.
«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών φθάνουν ήδη σε ύψη ρεκόρ και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία όλων των ελεύθερων πάγου θαλασσών ήταν τον Μάιο του 2023 υψηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Μάιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).
Η ανακοίνωση βασίζεται στις αναλύσεις μέσω υπολογιστή πλήθους μετρήσεων προερχόμενες από δορυφόρους, αλλά και από πλοία, αεροπλάνα ή μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την υφήλιο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η υπηρεσία Copernicus ανατρέχουν μέχρι το 1950.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες ολόκληρης της υδρογείου, ο Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Ο Μάιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε το φαινόμενο El Niño που συνεχίζει να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό», εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες.
El Niño ονομάζεται ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.
Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά την περίοδο 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα επεισόδιο La Niña που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.
Στις αρχές του Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτίμησε ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί από σήμερα μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% από σήμερα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.