Τι να φας το πρωί για να πάρεις ενέργεια.
Όταν πρόκειται για συνταγές πρωινού, κάτι γρήγορο και αποτελεσματικό τείνει να είναι ο στόχος. Λέγοντας γρήγορα, εννοούμε λιγότερο από μισή ώρα – όχι περισσότερα από 10 λεπτά σε μια καλή μέρα. Με τον όρο αποτελεσματικό, εννοούμε κάτι που τσεκάρει όλα τα διατροφικά κουτιά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε σωστά το πρωί σας. Αυτό περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υγιή λίπη και, φυσικά, όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Εδώ θα δείτε πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα πρωινό που αγαπά τον εγκέφαλο.
Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε υγιείς πρωτεΐνες νωρίς την ημέρα κι αυτό γίνεται εύκολα αν επιλέξετε τα αυγά. Μπορείτε να μαγειρέψετε έως και τέσσερα έως πέντε ολόκληρα αυγά, ανακατεύοντας περιστασιακά μερικά απομονωμένα ασπράδια αυγών για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Είναι πολύ χρήσιμο να έχετε ολόκληρα αυγά καθώς και καθαρά ασπράδια αυγών, καθώς οι κρόκοι των αυγών είναι μια γνωστική πολυβιταμίνη. Συγκεκριμένα, τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, την πρόδρομη χημική ουσία για την ακετυλοχολίνη, έναν από τους πιο θεμελιώδεις νευροδιαβιβαστές.
Προσθέστε και λαχανικά στο μείγμα των αυγών σας, συνήθως φυλλώδη πράσινα: για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σακουλάκι κατεψυγμένο σπανάκι – το μόνο που χρειάζεται είναι να το ρίξετε εκεί παγωμένο αφού μαγειρεύεται εύκολα από τη σακούλα στο τηγάνι.
Θα μπορούσατε πάντα να επιλέξετε φρέσκα φύλλα σπανακιού αν τα έχετε, αλλά αυτός είναι ένας πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να πάρετε την καθημερινή σας δόση φυλλωδών λαχανικών.
Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να λατρεύουν το τελετουργικό να τρώνε το ίδιο γεύμα κάθε πρωί, άλλοι μπορεί να το βρουν πολύ επαναλαμβανόμενο. Εάν κολλάτε με τη βάση των αυγών και των χόρτων, μη διστάσετε να την αλλάξετε.
Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:
Σερβίρετε σε ένα κομμάτι φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης.
Προσθέστε ακόμα περισσότερα λαχανικά: πιπεριά, μανιτάρια, ντομάτες κ.λπ.
Αλλάξτε τα βότανα: βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.λπ.
Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρούτα εποχής.
Προσθέστε λίγο σάλτσα: πέστο, καυτερή σάλτσα, σάλτσα κ.λπ.
Για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ευκρινή, σκεφτείτε να προσθέσετε αυτές τις τροφές στο πιάτο πρωινού σας:
Μούρα, τα οποία περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν συνδεθεί με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης.
Τα λιπαρά ψάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία από καιρό έχει γίνει κατανοητό ότι προστατεύουν και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.
Τα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως βήτα καροτίνη, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής – αλλά μόνο στους κρόκους τους.
Οι ξηροί καρποί παρέχουν πρωτεΐνες και συγκεκριμένα τα καρύδια έχουν τόνους ωμέγα-3 και συνδέονται με υγιέστερο εγκέφαλο.